Document polític (1a Assemblea General)

La (re)construcció del Cercle Republicà de Sabadell

  • Introducció històrica: el fil republicà

Des del segle XIX fins als anys 30 del XX el Círcol Republicà representava un motor per a l’oposició de la ciutat al règim espanyol, un espai de trobada, aprenentatge i col·laboració entre entitats, organitzacions polítiques i el sindicalisme incipient. Entorn del Círcol es van formar generacions senceres de republicans i progressistes que, participant en les lluites d’una densa xarxa de resistència, van ser capaces d’establir un contrapoder popular a la ciutat.

Malgrat la permanent repressió, la presó o l’exili aquests republicans -entre els quals hi van ser il·lustres fills i filles de la ciutat com Feliu Crespí, Salvador Ribé o Magí Marcé, alcaldes de Sabadell, Fidela Renom, primera dona regidora,  la sindicalista Balbina Pi Sanllehy i la cantant Teresa Rebull, entre d’altres- van mantenir la flama i el compromís de la insubornable lluita per la llibertat, la transformació social i la República.

Entenem que en l’actual moment històric és necessari recuperar aquesta tradició obrerista d’ateneus i cercles, com la que va representar el Círcol a la nostra ciutat, renovant i adequant l’esperit d’espai unitari i transversal al nostre context, és a dir, assumint el compromís amb la lluita democràtica per la la construcció d’una República Catalana independent, socialment igualitària i culturalment dinàmica, emancipadora i enriquidora.

  • Nous temps, nou objectius

Sabadell es troba avui entre dues aigües: per una banda, la nostra ciutadania ha estat i és protagonista d’un llarg procés de consciència i mobilització popular. Experiències com la PDD, la consulta, el 9-N, la campanya tant si com no, el 1-O i un llarg etcètera han anat articulan i eixamplant l’espai sòcio-polític independentista i republicà. Alhora, lluites com la de la PAHC, la Platafoma contra la Corrupció, l’oposició al Quart Cinturó o la defensa d’un nou model territorial han posat la nostra ciutat al capdavant de les reivindicacions socials.

Però d’altra banda, i tot i la victòria que suposà foragitar la versió més corrupta del PSOE de l’alcaldia el 2015, l’esquerra, l’independentisme i el repubicanisme encara no han assolit l’hegemonia, i el futur immediat de la ciutat pel que fa a polítiques municipals no es presenta massa afalagador. Caldrà doncs una important feina de base, de lluita ideològica, de debat públic i de mobilització per avançar en el camí de la República i la justícia social.

Per aquests motius, entenem que, ara i aquí, l’objectiu principal del Cercle ha de ser l’enfortiment, l’articulació i l’extensió del conjunt del moviment republicà, soldant la ciutadania i el teixit associatiu, promovent el diàleg i el debat polític i donant un nou impuls a la moblització popular.

La construcció d’una nova hegemonia política, social i cultural de caràcter republicà i emancipador passa, al nostre entendre per dues línies de treball complementàries:

  • el desplegament d’una estratègia republicana unitària entre agents diversos,
  • i la definició i construcció d’un model de ciutat al servei de les persones, fonamentat en els valors de la igualtat, el feminisme, l’ecologisme i la radicalitat democràtica.

Som, alhora, molt conscients de la importància cabdal de la memòria històrica i del coneixement i l’anàlisi de les experiències d’aquelles i aquells que ens han precedit en el camí. No és possible construir el futur sense analitzar el passat i el present.

Expresem i assumim la necessitat de connectar la lluita democràtica pel nostre alliberament nacional amb fer sabadellenquisme: fem pais tot fent barri, ciutat i comarca. Per això treballarem per recuperar la nostra història, per construir un entorn social i cultural viu, dinàmic i integrador que ens faci sentir orgullosos de ser sabadellencs, vallesans i catalans.

Plantegem doncs un projecte de caràcter cívic i popular, basat en allò que fou l’1-O: en la força de la ciutadania organitzada, en la intel·ligència col·lectiva i en l’acció coordinada del teixit associatiu; un projecte desvinculat de tota activitat partidista, i compromés amb la lluita política i social per un futur de justícia i llibertat. Futur que entenem realitzable tan sols en el marc d’una Repúblca Catalana.

El Cercle vol esdevenir, doncs, l’espai compartit, el punt de trobada, l’altaveu, i la base d’operacions per a totes les persones amb anhels, inquietuds i voluntat de fer de Sabadell una ciutat culta i solidària en una nació catalana plenament lliure.