Manifest

Cercle Republicà 1 d’Octubre de Sabadell

El passat 4 de juliol vam presentar aquest manifest fundacional signat per més de cent persones de la societat civil sabadellenca, provinents de sectors i professions diverses, d’àmbit cultural, social i polític de la ciutat, units pel compromís de l’1 d’octubre de 2017, com a acte d’apoderament ciutadà que ens va convertir en una nació política, republicana i autodeterminada, ens hem unit perquè creiem que Sabadell necessita un projecte capaç d’articular i eixamplar l’espai sociopolític que comparteix aquests objectius de justícia i llibertat.

Recuperant la història del moviment  republicà de la nostra ciutat, hem decidit crear un nou Cercle Republicà de Sabadell, una entitat republicana que assumeixi i actualitzi el discurs i l’acció segons les necessitats del present. Així doncs, a continuació adjuntem el manifest:

“La primera institució republicana és la voluntat popular”, Josep Carner.

Fins als anys trenta del segle passat, el Cercle (o “el círcol”, en el llenguatge popular) representava un nervi civil de la localitat, on s’havia creat una forma de cooperació i de convivència que incidia en entitats, partits i sindicats. El republicanisme era concebut com una idea de transformació social, cultura democràtica i compromís amb les aspiracions nacionals pròpies.

A Sabadell, el Cercle Republicà Federal va jugar durant molts anys aquest motor de transformació republicana de la ciutat, fomentant l’associacionisme, la llibertat i la justícia. Avui, any 2019, és més necessària que mai la recuperació de l’esperit del Cercle, i la incentivació d’un espai de reflexió i acció republicana a la nostra ciutat.

Sentint-nos hereus de l’1 d’octubre de 2017, com a acte d’empoderament ciutadà que ens va convertir en una nació política, republicana i autodeterminada, creiem que Sabadell necessita un projecte capaç d’articular i eixamplar l’espai sòciopolític que comparteix aquests objectius de justícia i llibertat.

Ens cal, doncs, un nou Cercle Republicà de Sabadell, una entitat republicana que assumeixi i actualitzi el discurs i l’acció segons les necessitats del present, marcant-se com a objectius:

  • Ser un centre de reflexió i acció republicanes, assumint el compromís  amb la de lluita democràtica per la independència, la transformació social, i la construcció de la República Catalana.
  • Soldar la societat, i el seu teixit associatiu, tot estimulant la  cooperació entre entitats i elevant el poder civil republicà.
  • Activar i sacsejar la política municipal des de les demandes i necessitats reals de la societat i no  en funció de dinàmiques partidistes.
  • Activar els mecanismes de recuperació de la memòria històrica republicana de la ciutat.

El Cercle Republicà de Sabadell, per tant, no ha de vincular-se a cap partit polític, tot i restar disposat a treballar amb tot tipus d’entitat (social, cultural, política…) que en comparteixi els principis. Així, com a organització local unitària de caràcter cívic i popular, restarà obert a la participació de totes les persones i col·lectius que vulguin avançar en la construcció republicana a la nostra ciutat.

A Sabadell, en les diferents conteses electorals, el republicanisme ha anat ampliant els seus suports i demostrant la seva transversalitat. Cal, però, avançar en el treball de base, engrandint, diversificant i enfortint el moviment des de l’arrel ciutadana i popular, tot configurant una estratègia unitària de victòria.  El Cercle Republicà hauria de ser  l’instrument col·lectiu que ens permeti per fer avenços sòlids en aquest camí.